pořádek v ledniciPořádek musí být – a to i v lednici. O Vánocích se většina lidí snaží dokonale uklidit interiér, ale na spíže a lednice často spousta z nich zapomíná. Je to i váš případ? Máte byt bez jediné pavučinky, ale v ledničce vám panuje chaos, potraviny nemají své místo a nemáte nastolený řád? Pak je čas s tím něco udělat! Možná jen netušíte, jak správně potraviny v lednici skladovat. Stačí, když se budete držet určitého řádu, díky kterému dosáhnete ideálního stavu, kdy se vám potraviny umístěné v chladničce nebudou kazit a navíc snížíte spotřebu elektrické energie. A pořádek před svátky, kdy do lednice budete potřebovat umístit spoustu jídla, to se více než hodí, nemyslíte? Dodržujte následující 4 pravidla a máte vyhráno. 

I jogurt potřebuje místo

První pravidlo je sice nejjednodušší, stejně ho ale drtivá většina lidí naprosto ignoruje. Ve většině domácností by se vám po otevření lednice naskytl obrázek naskládaných jogurtů na jedné straně, zatímco na té druhé by ležel arzenál másla či margarínu a prostředek by byl volný. Takhle je to ale špatně. Měli byste vědět, že potraviny potřebují prostor a měly by být v lednici umístěné rovnoměrně, aby mezi nimi dostatečně proudil vzduchu. Tímto způsobem se správně zchladí a spotřebují k tomu menší množství energie. 

Teploty je třeba respektovat

Víte, že se teploty v určitých částech ledničky liší? Při ukládání potravin byste na to měli myslet. V tomto neplatí fyzikální zákon, který tvrdí, že se teplo drží nahoře, zatímco dole je teplota o několik stupňů nižší. Tak na to pozor.

Pomůže i správný obal

Necháváte jídlo v původních obalech? Tak v tom případě se dopouštíte další chyby, kterou ale dělá spousta lidí. Někdo to zkrátka bere tak, že si nakoupí a šup s tím do ledničky tak, jak jsem si to přinesl domů. Jenže papírové pytlíky či igelitové sáčky nejsou často vhodné k dlouhodobému uchovávání. Neplatí to samozřejmě vždy a všude, ale u mléčných výrobků byste na to měli brát zřetel. Krájené sýry je lepší uchovávat v uzavřených krabičkách, čímž předejdete stavu, kdy vám sýr natáhne zbylé pachy z ledničky.

Ovoce do lednice – ano nebo ne?

Někdo ovoce do lednice dává, jiný naopak ne. Někdo zastává názor, že je to naprosto zbytečné, jiný si zase myslí, že mu tak ovoce mnohem déle vydrží. Pravda je to tak napůl. Kupříkladu banány vám v lednici zčernají. Na chuti se to sice neprojeví, ale upřímně – lákal by vás potom napůl zčernalý banán? Jestli nějaké ovoce do ledničky vážně nepatří, pak je to ovoce nezralé. V chladničce vám nedojde a navíc změní i chuť.