Když lednička nevoní, aneb jak dát STOP zápachu v ledničce
Lednička bezesporu patří mezi nejzákladnější vybavení domácnosti. Ať už malou nebo velkou, každý z nás ji má doma. Uchováváme v ní potraviny, ze kterých běžně vaříme, nakupujeme si do ní zásobu jídla – zkrátka ji používáme každý den a život bez ní by byl hodně komplikovaný. Vzhledem k potravinám, které v ledničce uchováváme se jejich vůně často promění v zápach. Každý má jistě doma v ledničce salámy, sýry, nějakou tu chutnou klobásku, zeleninu, jogurty, před oslavou nebo jen na nedělní oběd přichystané naložené maso ve výrazné marinádě. Zkrátka jako se mění obsah vaší ledničky, mění se i její vůně a když se setká několik různorodých pachů, najednou už se nedá mluvit o vůni, ale spíše o zápachu.
Aromatické potraviny šup do izolace!
Když se smísí několik vůní, přestane to vonět. Zaměřte se proto na aromatičtější potraviny a přesvědčte se, zda onen nepříjemný smrad není jejich práce. Pokud ano, snažte se tomu předejít a potraviny izolujte. Takové potraviny potom uchovávejte v miskách či jakýchkoli uzavíratelných nádobách nebo je zabalte do igelitových či mikrotenových sáčků. Nejideálnější jsou sáčky na zip, které můžete použít opakovaně.
Box na sýry je jako pomocník jednička!
Sýry jsou aromatické a to se velmi brzy podepíše i na celkové vůni vnitřního prostředí vaší ledničky. Co se sýrů týče, platí zde jedno nepsané pravidlo, že by se tvrdé sýry v ledničce neměly uschovávat vůbec. Ovšem ne každý má chladnou spíž, kam by mohl sýry umístit. Ale i to se dá hravě vyřešit! Tvrdé sýry vkládejte do ledničky pouze ve voskovaném papíru, na ty měkké si pořiďte plastové dózy nebo skleněné poklopy. Sýrům tak vytvoříte klima, jenž jim svědčí a vaši ledničku ochráníte před nepříjemným zápachem.
Babičky si uměly poradit
V dobách našich babiček takové vychytávky – jako plastové uzavíratelné dózy – existovaly jen zřídka, ale i přesto si dokázaly poradit a z jejich ledniček se linula pouze příjemná a lákavá vůně. Možná i vy jste ledničku přeskládali co jen to šlo, ale stále se i s trochou zápachu potýkáte. Pachy výborně pohlcuje například mletá káva, kterou můžete umístit do malé misky. Nevýhodou mleté kávy je, že celý prostor provoní svou vůní – což je sice fajn, mletá káva voní nádherně – a tak se může stát, že všechny nezabalené potraviny nasáknou tento pach. Možná o něco lepší je použít jedlou sodu nebo sůl, ale i rozkrojenou a osolenou půlku citronu či chleba, který se ale musí měnit, jinak by mohl zplesnivět.
Jak bojovat proti nepříjemnému zápachu již víte, teď si jen musíte vybrat způsob, jaký použijete. Pořádek a čistota v lednici je základ, který vám zaručí zdravé a chutné potraviny. Tak do toho!